I sidste uge fik jeg lov at prøve at give den gas i en racerbil på Jyllandsringen. Med til arrangementet hørte også lækker mad og to oplæg. Så det var fint i tråd med mine feminine behov for at blive fyldt op på flere parametre.

Der er brug for balance

Det første indlæg var ved Erik W. Bertelsen – 8 gange verdensmester i speedway. Han delte åbent og sårbart sit livs op og nedture. En så fin metafor om, at der skal være balance på alle 4 hjul i livet – helbred, økonomi, socialt og arbejdsglæden. Hvis det ene hjul kommer ud af balance, vil vi som i bilen – både os selv som chauffør, men også vores medpassagerer – kunne mærke denne ubalance.

Kvindelig direktør: Jeg kom til tops ved at spille mændenes spil
Mig: Det kan da ikke passe, at det skal være sådan – i 2019!

En ung kvindelig direktør trådte op til mikrofonen. Hun fortalte om dele af sin rejse til den post, som hun for længe siden havde besluttet sig for, at hun ville have. Hun sagde direkte: Spil mændenes spil, brug jeres albuer og tilpas jer, så kommer I til topposterne.

Jeg blev både overrasket over denne udmelding, og også ked af, at det var det budskab, som blev sendt til de nok 50 unge kvinder, som sad og lyttede med.

Det er desværre en bekræftelse af, at vi fortsat (i nogle organisationer) har et antikt organisationssystem. En struktur og kultur, hvor det maskuline, tingene gjort på mændenes måde har gode betingelser. Og det vil ikke ændre sig, hvis vi som kvinder er med til at sprede disse signaler, selv i 2019.

Lad os træde nogle nye skridt og tage vores plads.

Sig højt, hvad du vil have, men vær dig selv

Netop en af de unge kvinder blandt tilhørerne ville gerne være direktør.

Vi havde hilst på hinanden, da vi stod ved bilerne i en uorganiseret kø, hvor hun spurgte, hvordan det fungerede. Jeg fortalte hende, at det i dette tilfælde handlede om at træde frem og fortælle, hvad hun ville. Gå hen mod den bil, hun ville køre i, og så være der først.

Altså en målrettet tilgang.

Da vi sagde farvel, ønskede jeg hende held og lykke på rejsen og mindende hende om, at det i hendes rejse mod direktørjobbet var som ved bilen. Stil dig frem og sig hvad du vil. Det betyder ikke, at du behøver at lave dig om, tilpasse dig. Men i højere grad, at du står ved dig selv og dine ønsker og behov.

Det er der, jeg oplever og tror på, at vi kan gøre en forskel – både for den enkelte og også med et ønske om at ændre på den kultur, hvor man mener, at mænd og mandlige kvaliteter er bedst egnede til at komme til tops.

Og det er her, at vi som kvinder finder en balanceret vej. Netop ved at stå ved os selv og anerkende hver eneste lille del af os selv. Vi skal ikke være bange for at stå fast på, at der skal være balance på alle fire hjul, for det er kun en fordel – både for os selv og for dem omkring os.

Den kan godt lade sig gøre at stå ved sig selv som kvinde i en mandsdomineret verden
Jeg ved godt, det kan lyde lettere sagt end gjort at skulle stå fast på sine feminine værdier i en organisation – eller et samfund – der stadig er styret af mandlige værdier. Det er derfor, jeg har skabt Kulturmetoden til at hjælpe kvinder med at finde deres indre styrke og tro på deres egne værdier i en verden, hvor de mandlige kvaliteter alt for tit – og let – får førsteprioritet.

Vil du læse mere om, hvordan du kan finde din indre styrke til at gå efter det, du vil have, og hvordan vi får ryddet op i nogle tyngende kulturelle overbevisninger, så tjek ind på Kulturmetoden og læs mere.