”Hvis du ikke mener, at der er biologiske, gude- eller naturskabte forskelle, der gør, at mænd skal stilles over kvinder, så er du en form for feminist”

Sådan siger Birgitte Possing som er kulturhistoriker, forsker og tidligere leder igennem 40 år. Jeg har læst hendes bog i 2019 og møder hende fredag på en lille scene på Kvindemuseet til foredraget “Kønne ansigter og sludrepludre-kvinder – hvad kæmper kvinder for i dag?”  Vi aftaler, at vi skal tage en snak lørdag, efter hun er færdig med endnu et foredrag i Horsens Teater. Faktisk fordrag nummer 166 tror jeg hun sagde….

Så jeg er varmet godt op til denne søndag den 8. marts 2020.

Kvindernes internationale kampdag

Jeg gætter på, at vi fredag og lørdag i alt var samlet ca. 130 kvinder og et par enkelte mænd i alderen 20 til næsten 80 år. Jeg formoder at alle gæster havde valgt at tilbringe eftermiddagen med dette emne, fordi de, på en eller anden vis, har taget stilling til, at vi har brug for at tale specifikt om det at være kvinde.

Nogle af disse kvinder har sammen med Birgitte været en del af opgøret i 70érne. To af de yngste er super seje gymnasie piger med deres egen podcast BLÆR, som tager fat i den unge generations udfordringer med identitet, køn og sexualitet.

Et spændende møde var sat mellem generationer, historikeren, gamle og nye aktivister på hver deres måde i anledningen af dette års 8. marts.

Lad os starte med bogen og Birgitte

Birgitte er kulturhistoriker og udgav i 2018 bogen ”Argumenter imod kvinder”

En bog hvor hun har samlet citater og refleksioner i hendes kulturhistoriske perspektiv, om kvinders historiske rejse/kamp med både mænds og kvinders modstand mod ligestilling og forandringer i perioden fra 1856 og frem til i dag.

Kvindernes kamp for ret til uddannelse, stemmeret, valgret, opstart af Natalie Zahles pigeskole, kvinders vej til magtpositioner i samfundet indenfor politik, kultur, universiteter…..

Det der gjorde det brændende nødvendigt for Birgitte at skrive bogen, var da Poul Erik Skov, i forbindelse med LO kampvalg i 2015, hvor Lizette Risgaard stillede op til formandsposten, udtalte sig med følgende citat, som argument for ikke at vælge Lizette til formandsposten.

”Men hendes erfaring er ikke på omgangshøjde med vores andres. Og det er alvorlige ting vi diskuterer”

For god orden skyld… Lizette Risgaard blev valgt og fyrede hele den gamle ledelse, som havde modarbejdet hende i de 30 år, hun havde siddet i organisationen. Ja hun havde erfaring og (i modsætning til sine konkurrenter om posten) en MBA i ledelse.

Hvis vi lige skal tage et citat mere fra bogen. I samme år 2015 var der røre i EU-andedammen, da Morten Messerschmidt kom i søgelyset, for at have haft fingrene lidt for langt nede i EU kassen. Han blev angivet af en af sine partifæller Rikke Karlsson og kan citeres for følgende udtalelse.

”Hun er en lidt forvirret pige fra Rebild, der kommer til Bruxelles”

Denne ”pige” er 15 år ældre en Morten Messerschmidt og var på ingen måde forvirret men klarsynet og modig. Og havde ikke mindst ret….

Har vi stadig brug for at arbejde for ligestilling i Danmark i dag 2020?

Kvindernes internationale kampdag blev efter Birgittes forskning startet i København af den tyske lærer og kvindeforkæmper Clara Zetkin, som på en konference i København i 1910, foreslog at fastlægge en international kampdag, hvor vi kunne markere og måle på ligestillingens udvikling.

Så lad os i dag tage en status på ligestillingen, som er kommet rigtig langt, men hvor danmark klart står med nogle store udfordringer.

I januar udkom den årlige Global Gender Gab report om ligestillings-situationen i verden.

Status er, at vi i 1970 lå på en 7. plads , men vi i 2019 ligger på en 14 plads over politisk repræsentation af kvinder og endnu mere uhyggeligt plads på ledelsesligestilling… der har vi nemlig plads nummer 102….

På pladserne 1-4 ligger vores nordiske venner…. Island, Norge, Finland og Sverige.

Så noget er gået helt galt! Det er tid til at rette op og første skridt på vejen er, at vi tør tale om det og erkender at vi ikke har den ligestilling, som vi burde have i 2020.

Både Birgitte og jeg oplever, at der er sket et skifte det sidste års tid. Både blandt mænd og kvinder er der blevet opmærksomhed på, at der er behov for at tage bevidste handlinger og gå nye veje.

Jeg skrev allerede om dette i et blogindlæg i juni 2019, hvor jeg skriver om TDC som går forrest med et mål om 50/50 i ledelsen. Et mål der er endnu mere ambitiøst end da Gro Harlem Brundtland, som Norsk statsminister gik forrest med 40% kvinder i regeringen og en lov om, at dette også skulle gælde i øvrige organisationer.

The Equality adn Anti-Discrimination Act in Norway requires that each gender is represented by at least 40 per cent of the members of all official committees, boards, councils, delegations, etc. of four members or more. Committees etc. elected by proportional representation are exempted.

 

Så lad os slutte dette blogindlæg, med en lille taknemmelig tanke til de kvinder der har kæmpet for os ind til nu. For Kvindernes Internalionale Kampdag. Og måske for dig, som i dag tager et bevidst valg om, hvad du vil gøre for at sikre mere ligestilling i fremtiden. Den fremtid, som bliver vores børns.

Måske du skal starte med at købe Birgittes bog